Električni skiro: kako ga pravilno izbrati za vrhunsko vožnjo in zabavo

Električni skiro: kako ga pravilno izbrati za vrhunsko vožnjo in zabavo

Električni skiro in kako ga pravilno izbrati

Električni skiroji so v zadnjem času postali izjemno priljubljeno alternativno prevozno sredstvo v urbanem okolju tako med mladimi kot tudi med starejšimi. Njihova praktičnost, okolju prijaznost in enostavna uporaba so ene izmed najbolj privlačnih lastnosti, ki jih mnogi lastniki izjemno cenijo. V samem prispevku si bomo tako podrobneje ogledali prednosti in slabosti uporabe električnih skirojev, na kaj biti pozorni pri sami uporabi in nakupu, kot tudi kateri modeli električnih skirojev so letošnji hit.

1. Prednosti uporabe električnega skiroja

Električni skiro je postal izjemno priljubljen zaradi kombinacije številnih prednosti, ki jih ponuja v urbanem okolju. Sama prijazna narava, priročnost, ugodna cena in možnost zabave so zagotovo eni izmed ključnih razlogov, s katerimi je prepričal večino svojih uporabnikov pri nas kot tudi po svetu. Med preostalimi razlogi pa so še:

  • Priročnost: električni skiroji so enostavni za uporabo, njihova lahka, zložljiva in prenosljiva zasnova omogoča enostavno shranjevanje kot tudi prenašanje tako ga lahko vzamete s seboj tudi na javna prevozna sredstva, sama lastnost je še posebej dobrodošla v mestih, kjer so prostorske omejitve pogoste.
  • Enostavna uporaba: uporabniki električnega skiroja so navdušeni nad enostavnim načinom manevriranja, parkiranja kot tudi hitrim načinom polnjenja same baterije, s čimer se zagotovi, da ste hitro znova na poti.
  • Okolju prijazni: ena izmed največjih prednosti električnih skirojev je zagotovo njihova okolju prijazna narava. Le-ti so povsem brez izpustov in ne povzročajo emisij, s čimer prispevajo k zmanjšanju ogljičnega odtisa in izboljšanju kakovosti zraka, kar je še posebej pomembno v mestih, kjer je onesnaženost vse večja skrb.
  • Ekonomičnost: v primerjavi z ostalimi prevoznimi sredstvi, kot so avtomobili ali motorna kolesa, so el skiroji cenovno ugodnejši tako za sam nakup kot tudi kasneje pri stroških vzdrževanja in nenazadnje polnjenja.
  • Prilagodljivost na kratke razdalje: el skiroji so idealna izbira za premagovanje kratkih razdalj v urbanem okolju, saj omogočajo hitro in priročno premikanje brez težav s parkiranjem ali prometnimi zastoji.
  • Skrb za zdravje: vožnja električnega skiroja je tudi oblika telesne aktivnosti, s katero lahko izboljšate delovanje srčno-žilnega sistema in tako povečate raven telesne aktivnosti.
  • Zabava: ne glede na to, ali se vozite po opravkih, v službo ali zgolj raziskujete nove soseske, je električni skiro zabaven, sproščujoč in prijeten način prevoza.

1.1. Uporaba električnega skiroja v samem okolju

V kolikor se še zmeraj sprašujete ali je električni skiro prava izbira prevoznega sredstva za vas si preberite, v katerih primerih si boste z njegovo uporabo lahko pomagali.

  • Dnevna pot v službo / šolo / fakulteto: el skiroji omogočajo hitro in enostavno premikanje med vašim domom in delovnim mestom / šolo ali fakulteto, brez nepotrebnih težav s parkiranjem ali prometnimi zastoji.
  • Krajši nakupi in opravila: izberite hitro in priročno premikanje po mestu namesto neekonomične uporabe avtomobila. Krajše poti običajno ne omogočajo, da se motor avtomobila segreje na optimalno delovno temperaturo s čimer se poveča poraba goriva na prevoženo razdaljo kot tudi obratovalni stroški in potreba po pogostejšem vzdrževanju. Ravno tako je pri krajših vožnjah pogosto potrebno večkrat zaganjati in ustavljati motor avtomobila, na primer na semaforjih ali križiščih pri tem vsakokratni zagon porabi več goriva kot pri neprekinjeni vožnji.
  • Izleti po mestu: skiroji so odličen način za raziskovanje mesta in obisk turističnih znamenitosti. Z njihovo okretnostjo se boste tako hitro pomikali med različnimi točkami, edinstven sistem priročnega zlaganja pa vam omogoča, da ga enostavno vzamete s seboj v prtljažnik kamorkoli ste že namenjeni.
  • Rekreacijska območja: to super mobilno prevozno sredstvo vam omogoča enostavno raziskovanje parkov, vožnjo po kolesarskih stezah ali uživanje v sproščeni rekreaciji na prostem.
  • Kavarnice in restavracije: z njihovo pomočjo se lahko udobno odpravite tudi na kosilo ali kavo, saj vas brez težav pripeljete do želene destinacije

1.2. Pravila za uporabo električnega skiroja in dovoljena območja

Kot pri vsakem prevoznem sredstvu, je tudi pri uporabi električnih skirojev pomembno upoštevati zakonska pravila in smernice glede same uporabe, da se zagotovi varna in zakonita vožnja. Naša zakonodaja tako narekuje:

  • Vozniki se z njegovo pomočjo lahko vozite po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, pa se lahko poslužujemo desnega roba smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro. Z e skirojem se je tako prepovedano voziti po pločniku, ki je namenjen le pešcem oziroma mora voznik svojo hitrost prilagoditi hitrosti pešcev, za prekoračitev le-te je zagrožena tudi denarna kazen. Pri tem naj omenimo, da se denarno kaznuje tudi uporaba slušalk in pametnega telefona med samo vožnjo kot tudi vsakršno odstopanje od 0,0 odstotka alkohola v krvi.
  • Vozniki skirojev so dolžni druge udeležence v prometu nase opozoriti z zvočnim signalom, saj so v nasprotnem izredno tihi in nepredvidljivi.
  • Električni skiro lahko vozijo tudi otroci od dopolnjenega 12. leta do 14. leta vendar le z opravljeno kolesarsko izkaznico ter osebe, starejše od 14 let pri čemer prevažanje potnikov ni dovoljeno.
  • Največja dovoljena hitrost je 25 kilometrov na uro. Ob slabi vidljivosti in ponoči morate imeti vklopljeno sprednjo belo luč, zadnjo rdečo pozicijsko luč ter viden zadnji rdeč odsevnik in rumene ali oranžne bočne odsevnike. Minimalna bočna razdalja pri prehitevanju e-skiroja mora biti enaka kot v primeru kolesa, in sicer najmanj 1,5 metra.
  • Za starejše od 18 let čelada ni obvezna, je pa zelo priporočljiva, saj je znano, da so poškodbe pri padcih lahko zelo hude.

Pri tem naj dodamo še nekaj preostalih nasvetov za varno vožnjo z električnim skirojem:

  • Zaščitna oprema: Pri vožnji nosite čelado in primerno zaščitno opremo, kot so ščitniki za komolce in kolena, saj vam lahko pomaga zmanjšati tveganje za poškodbe v primeru padca ali nesreče.
  • Upoštevajte prometna pravila: poleg zgoraj naštetih zakonskih določil je pomembno omeniti, da je pri vožnji električnega skiroja potrebno spoštovati tudi prometne znake, signalizacijo ter prednosti v cestnem prometu, ki so ključni za varno vožnjo.
  • Pozornost na okolico: med vožnjo sledite prometnemu toku, spremljajte promet in bodite pozorni na pešce ter druge udeležence v prometu.
  • Vzdržujte skiro v dobrem stanju: redno preverjajte stanje svojega električnega skiroja. Prepričajte se, da so pnevmatike napolnjene, da zavore delujejo brezhibno ter upoštevajte stanje avtonomije baterije, saj boste le z rednim vzdrževanjem si zagotovili varno in nemoteno vožnjo.

2. Slabosti električnih skirojev

Vsi se lahko strinjamo, da so električni skiroji svež veter s številnimi prednostmi v tako imenovani mikromobilnosti, a ne smemo pozabiti tudi na nekatere njihove slabosti. Pri sami izbiri električnega skiroja je potrebno tako upoštevati individualne potrebe in preference, saj za nekatere ljudi spodaj navedene slabosti ne predstavljajo pomembne ovire, medtem ko lahko za druge predstavljajo pomembne dejavnike pri odločanju.

  • Omejen doseg: Večina električnih skirojev ima omejen doseg glede na življenjsko dobo baterije. Odvisno od modela in pogojev vožnje, lahko z njimi tako opravimo razdaljo med 10 in 65 kilometrov preden se baterija izprazni, kar v praksi predstavlja omejitev za daljše poti ali za tiste, ki potrebujejo večji doseg.
  • Omejena hitrost: Električni skiroji dosegajo nižje hitrosti v primerjavi z drugimi prevoznimi sredstvi, kot so avtomobili ali motorna kolesa, kar predstavlja oviro za tiste, ki želijo doseči višje hitrosti na daljših razdaljah.
  • Teren in udobje: Sami skiroji so običajno zasnovani za vožnjo po ravnem terenu in gladkih površinah. Na neurejenih cestah ali neravnem terenu se lahko njihova učinkovitost in udobje zmanjšata, neprimerni pa so tudi za vožnjo po snegu, blatu ali dežju, če le-ti nimajo ustrezne zaščite.
  • Varnost: Električni skiroji zaradi svojega hitrega in tihega delovanja slovijo po nekoliko slabši vidljivost v prometu. Svojim voznikom pri tem ne zagotavljajo enake ravni zaščite kot je le-ta pri vožnji z avtomobilom ali motornim kolesom, njihovi uporabniki so tako izpostavljeni enakim nevarnostim za poškodbe / nesreče kot kolesarji.
  • Vzdrževanje: Električni skiroji so kompleksni električni sistemi, ki zahtevajo ustrezno vzdrževanje. V primeru težav / napak ali nepravilne uporabe so lahko tako popravila draga in zahtevnejša v primerjavi z običajnimi kolesi.
  • Avtonomija: baterija skiroja ima pri polnjenju omejeno število ciklov uporabe, tako jo je potrebno na določeno življenjsko dobo tudi zamenjati.

Pomembno je tudi poudariti, da se lahko slabosti razlikujejo glede na specifične modele in same proizvajalce.

3. Kaj upoštevati pred nakupom električnega skiroja?

Priporočljivo je skrbno preučiti specifikacije želenega skiroja, pregledati ocene uporabnikov ter se posvetovati s strokovnjaki, če je potrebno. Poleg tehničnih zadev, pa je potrebno razmisliti tudi o:

  • Namenu nakupa: pri tem naj se upoštevajo individualne potrebe, želje in okoliščine posameznika ter preference, prednosti kot tudi slabosti električnih skirojev.
  • Želenem načinu uporabe: Če na primer pogosto potrebujete prevoz na krajše razdalje v mesto, kjer je gneča in je težko najti parkirno mesto, se električni skiro lahko izkaže kot idealna rešitev. Če pa se načrtujejo daljše vožnje po neravnem terenu ali na območjih z večjimi vzponi, bi morda bilo bolje izbrati drugo prevozno sredstvo, kot je električno kolo ali skuter.
  • Fizičnem statusu posameznika: upoštevajte svojo fizično pripravljenost in zmožnosti, saj se lahko hitrost in vzdržljivost električnega skiroja v primeru kakršnihkoli omejitev izkažejo kot izziv in se pri tem priporoča drugo prevozno sredstvo.
  • Teren: upoštevajte tudi vrsto terena po katerem se boste po večini vozili kot tudi lokalne predpise in zakone glede same uporabe, da se izognete morebitnim težavam in nevšečnostim.

4. Na katere specifikacije oz. lastnosti električnih skirojev naj bodo bodoči uporabniki pred nakupom pozorni in kako izbrati električni skiro?

Pred nakupom je poleg naših potreb in želja potrebno razmisliti in pridobiti tudi celovito sliko o tehničnih zmogljivostih, funkcionalnostih in značilnostih želenega skiroja saj bo od tega odvisna naša končna uporabniška izkušnja. Tako naj bo vaš poudarek na:

  • Dosegu: v naši ponudbi električnih skirojev se le-ta giblje med 10 pa vse do 65 km. Pri tem se podatki lahko razlikujejo od tovarniških navedb zaradi teže uporabnika, načina vožnje, vrste terena, naklona, čelnega vetra ter hitrostne nastavitve. Podatek naj vam bo tako ključnega pomena pri odločanju če se nameravate voziti na daljše razdalje.
  • Moči motorja: le ta lahko znaša od 100 pa vse do 600 W in več. Od slednje specifikacije so odvisni pospeški, maksimalna končna hitrost, navor (pomemben podatek za težje uporabnike) kot tudi spopadanje z vzponi, cenejši modeli navadno premagujejo vzpone do 15° medtem ko dražji in zmogljivejši modeli nad 350W lahko premagujejo tudi 30°klance. Pri izbiri skiroja tako upoštevajte teren po katerem ga boste uporabljali. Za običajno mestno vožnjo / vožnjo po asfaltiranih cestah in ravnem terenu bo zadostoval skiro z zmogljivostjo do 350W.
  • Velikosti in vrsti pnevmatik: v največji meri vplivata na udobnost in način vožnje pri čemer imamo na izbiro napihljive in trde pnevmatike v večini primerov velikosti 8.5'' ali 10''. Pri tem velja, da večja kot so kolesa, večja je hitrost, hkrati pa je upravljanje nekoliko zahtevnejše. Napihljive pnevmatike so mehke in prožne ter omogočajo udobnejšo vožnjo, saj bolje blažijo udarce ter slab teren, njihova slabost pa je tako predrtje in strošek menjave. Na drugi strani so trde pnevmatike »neuničljive« in omogočajo dolgo uporabo so pa le-te pri vožnji manj udobne, predvsem na slabih terenih.
  • Vrsti zavor: pri slednjem ima lahko skiro mehanske zavore, ki deluje s pritiskom zavorne površine ob kolo, za samo delovanje pa ne potrebujejo napetost baterije. Elektromagnetne zavore so kolutne in tudi učinkovitejše, vendar deluje le s pomočjo baterije. Nenazadnje pa je tu še kombiniran sistem zavor – mehanska zavora za večjo varnost in kolutna zavora za hitrejši odziv.
  • Nosilnosti: podatek, ki nam pove koliko teže lahko skiro prenese. Pri tem ne upoštevajte samo teže končnega uporabnika ampak tudi ostale obremenitve če nameravate npr. prevažati nakupovalne vrečke ali druge predmete.
  • Materialu električnega skiroja: konstrukcija in kvaliteta izdelave imajo močan vpliv na uporabniško izkušnjo električnega skiroja. Te lastnosti določajo maksimalno težo uporabnika, udobnost vožnje, dolgoročno vzdržljivost ter ohranjanost materialov in sam izgled. Boljša izdelava nam tako omogoča, da se spoji ne bodo razmajali in da se bodo materiali dobro obnesli skozi čas.

Med preostale lastnosti, ki jih ne gre spregledati in so ravno tako zaželene, da jih izbrani skiro vsebuje so še: praktičnost sistema zlaganja, možnost povezave z pametnim telefonom, rekuperacija baterije, tempomat, blatniki, zvonec, stojalo, vzvratna ogledala in odsevniki, vzmetenje ter nastavitev višine.

5. Najnovejši modeli NAVEE električnih skirojev, ki so letošnji hit.

Ker so električni skiroji kot že omenjeno eni izmed glavnih predstavnikov za trajnostno in alternativno mobilnost, ki je v naših mestih vse bolj bolj prisotna so se v podjetju NAVEE TECH odločili, da na tržišče lansirajo tri nove modele inovativnih električnih skirojev in sicer: Navee V40, Navee N65 in Navee S65. Novosti so pri tem primerne za vse proračune in potrebe, od najzmogljivejše (S65) pa vse do osnovne verzije (V40), ki je primerna zlasti za tiste, ki skiro uporabljajo za kratke razdalje.

Tehnične lastnosti in primerjava modelov

MODEL

NAVEE V40

NAVEE N65

NAVEE S65

BARVA

Črna

Črna

Črna

DOSEG

Max. avtonomija 40km

Max. avtonomija 65km

Max. avtonomija 65km

MOČ

Nazivna moč motorja 300W,

Največja moč motorja 525W, Največja hitrost 20 km/h, Premagovanje naklona 15%

Nazivna moč motorja 500W, Največja hitrost 25 km/h, Premagovanje naklona 25%

Nazivna moč motorja 500W,  

Največja moč motorja 1000W, 

Največja hitrost 25 km/h, Premagovanje naklona 25°

PNEVMATIKE

10” mehke pnevmatike z zračnico

10” mehke pnevmatike z zračnico

10” samotesnilne pnevmatike brez zračnic z dodanim DuraGel

ZAVORE

Sprednji protiblokirni sistem E-ABS z rekuperacijo kinetične energije, zadnja mehanska kolutna zavora

Sprednji protiblokirni sistem E-ABS z rekuperacijo kinetične energije, zadnja mehanska kolutna zavora

Zadnje kolutne zavore na disk

BATERIJA

Visoko zmogljiva litijska 36V 7.65Ah baterija, Čas polnjenja 4.5h

Visoko zmogljiva litijska 48V 12.5Ah baterija, Čas polnjenja 6-8h

Visoko zmogljiva litijska 48V 12.75Ah baterija z sistemom BMS rekuperacijo kinetične energije, Čas polnjenja 4.5h

MATERIAL OHIŠJA

Aluminijieva zlitina

Aluminijieva zlitina

Aluminijieva zlitina

MERE IN TEŽA

V raztegnjenem položaju: 1140 x 483 x 1189 mm / v zložljivem položaju: 1144 x 483 x 490 mm Teža izdelka: 16.2kg

V raztegnjenem položaju: 1190 x 510 x 1220 mm / v zložljivem položaju: 1210 x 205 x 460 mm Teža izdelka: 23.5kg

V raztegnjenem položaju: 1226 x 551 x 1264 mm / v zložljivem položaju: 1226 x 564 x 539 mm Teža izdelka: 24.3kg

VODPORNOST NA VODO IN PRAH

IP55

IPX4

IPX5

POVEZLJIVOST

Povezljiv z aplikacijo Xiaomi Home 

Povezljiv z GoNavee aplikacijo

Povezljiv z aplikacijo Xiaomi Home 

OSVETLITEV

1.9W sprednji žaromet s samodejnim zaznavanjem, zadnja rdeča pozicijska luč

1.8W sprednji žaromet, zadnja rdeča pozicijska luč

2.5W vgrajen sprednji žaromet, zadnja rdeča pozicijska luč

OMEJITVE

Maksimalna obremenitev: 120kg, Priporočena starost: 16 ~ 50 let

Maksimalna obremenitev: 120kg, Priporočena starost: 16 ~ 50 let

Maksimalna obremenitev: 120kg, Priporočena starost: 16 ~ 50 let

DODATNE PREDNOSTI in LASTNOSTI

Smerokazi, inovativni 3.5” zaslon, skrito AirTag držalo, ergonomska velikost, polnilni priključek za pametne naprave nameščen na prednji strani stojišča. 

Inovativni sistem zlaganja z dvojno rotacijo, 7.6cm široke pnevmatike, 17cm široko stojišče, dodanih več pametnih funkcij v sami aplikaciji. 

Sistem dvojnega vzmetenja, vgrajen jasen LED zaslon, ergonomska zložljiva oblika, ročaji prevlečeni iz TPE udobnega materiala, 17cm široko stojišče.

CENA

519,00€

699,00€

999,00€

>> VEČ

>> VEČ

>> VEČ

CATEGORIE DEL BLOG
ARTICOLI POPOLARI
ARTICOLI RECENTI
TAG POSTA
baterijski sesalnik pokončni brezžični sesalnik sesalec hw9 jimmy hw9 električni motor motor motor za otroke električni motor za otroke robotski sesalnik pokončni sesalnik mobilni telefon popust znižanje Črni Petek 2023 Black Friday 2023 spinning bike sobno kolo yesoul kolesa za vadbo sobna kolesa